Schoolreis
Jeugdreizen

Afwisselende tochten door Friesland voor groepen

schoolreis

Teamwork

Grote platbodems als DE HOOP en STELLA FRISIA kunnen alleen gevaren worden door samen te werken. Samen de zeilen zetten, samen de zeilen optimaal afstellen en dan samen ontdekken dat zo'n groot schip sneller kan zijn dan een modern zeiljacht.

schoolreis

Catering ?

In tegenstelling tot de meeste andere schepen worden de klipper 'DE HOOP' en de klipper 'Stella Frisia' meestal verhuurd met catering. Door onze jarenlange ervaring kunnen wij dit tegen een zeer redelijke prijs aanbieden. We geven u elke dag twee broodmaaltijden en 's avonds een stevige warme maaltijd. U hoeft zich geen zorgen meer te maken over inkoop en bereiding. Er is echter ook enige medewerking nodig van de groep, zoals tafeldekken, aardappelen schillen en afwassen (met vaatwasser). 

schoolreis

Afwisselende routes

We stellen enkele routes voor die zijn ontstaan na jarenlange ervaring. We kunnen niet alleen op het IJsselmeer varen, maar ook in de kleinere kanalen en meren. Dit maakt de schoolreis afwisselend en ook interessant voor niet-zeilers. De voordelen van deze routes zijn onder andere dat we overal eigen ligplaatsen hebben en daardoor altijd gebruik kunnen maken van de mooie ligplaatsen in het centrum van de stad. De routes zijn ook ontworpen om maximaal zeilen te combineren met mogelijke excursies (bijvoorbeeld fietsen). Uiteraard is het mogelijk om deze routes aan te passen aan uw specifieke wensen. 

Tour 1

Schip ahoi! Zeilen in Friesland en op het IJsselmeer met de hele klas! 

Maandag 19 uur -
Vrijdag 11 uur 

Tour 2

Onze populairste route op de Friese meren en het IJsselmeer. Met een mix van varen, zeilen en de mooiste havens. 

Maandag 10 uur -
Vrijdag 14 uur

Tour 3

Een route door Friesland met bezoek aan de 2 grootste steden: Leeuwarden en Sneek. Daarbij nog het Nationaal Park 'Alde Feanen' bij Earnewâld met de mogelijkheid voor een kanotocht door dit natuurgebied.

Maandag 10 uur -
Vrijdag 14 uur

Tour 4

Onze populaire route gecombineerd met een dag fietsen door gaasterland langs het IJsselmeer.

Maandag 10 uur -
Vrijdag 14 uur

Prijslijst schoolreizen 2023

Tour 1

€ 250


Maandag 19 uur tot vrijdag 11 uur
inclusief catering

Tour 1

€ 5000

Maandag 19 uur tot vrijdag 11 uur
exclusief catering

Tour 2 en 3

€ 280

Maandag 10 uur tot vrijdag 14 uur 
inclusief catering

Tour 2 en 3

€ 5200

Maandag 10 uur tot vrijdag 14 uur
exclusief catering

Tour 4

€ 290

Maandag 10 uur tot vrijdag 14 uur
inclusief catering en 1 dag Fietshuur

 

  • De prijzen inclusief catering per persoon gelden bij minimaal 20 personen
  • Inklusief havengeld, bruggeld en motoruren.
  • Ook inklusief bij de arrangementen met catering: theedoeken, aanrechtdoekjes, afwasmiddel, allesreiniger, wc-papier en afvalzakken .
  • Geen extra kosten voor bijvoorbeeld boordkas, diesel, stroom, water en verwarming.
  • Eindschoonmaak € 135
  • Toeristenbelasting +/-€ 1,50 per persoon per overnachting, afhankelijk van de route
  • STO garantie € 17 per boeking
  • Deze reizen vallen onder STO garantie; voor voorwaarden: www.sto-garant.nl/downloads

Mogelijke routes:
Klik op de button voor een uitgebreide routebeschrijving van de reis van uw keuze

Schoolreis Tour 1 : Akkrum, Lemmer, Sneek, Grou, Akkrum*

Maandag: vanaf 19.00 uur aan boord in Akkrum. De schipper zal uw groep een persoonlijk welkom heten en het een en ander uitleggen over het schip. De groep kan dan rustig de bagage uitpakken en het schip ontdekken. De dorpskern van Akkrum is niet ver weg en na de reis is het goed om even de benen te strekken. Daar kun je nog het een en ander kopen voor onderweg.
Dinsdag: op naar het IJsselmeer! Na het gezamenlijk ontbijt is het tijd om de trossen los te gooien! . Als de sluisdeuren opengaan hebben we vrije vaart op het IJsselmeer. Met behulp van de kapitein wordt de juiste koers berekend en vergeleken met het navigatieapparaat (GPS). We hebben op het grote water de ruimte en kunnen de zeilen optimaal gebruiken. We zijn dus snel in Lemmer, waar we weer heerlijk kunnen relaxen. Voor de mensen die nog niet genoeg van het IJsselmeer hebben gezien, is er een mooi strand om te zonnen en te zwemmen. 
Woensdag: Deze dag vindt weer plaats op de gevarieerde binnenwateren. Het kleinste stadje van Friesland (Sloten, 600 inwoners) is onze middagbestemming. Een stad als een openluchtmuseum met traditionele huizen, grachten en bruggen. Na het uitbreiden van onze culturele kennis, varen we over het Slotermeer naar Ijlst. In deze stad staat een 300 jaar oude houtzaagmolen die nog steeds in bedrijf is. De enthousiaste molenaar vertelt en laat je graag zien hoe alles werkt. Overnachting in Sneek.
Donderdag: In de ochtend is er de mogelijkheid om souvenirs te kopen of het Scheepvaartmuseum te bezoeken. Daarna varen we naar het Sneekermeer, waar we stoppen voor de lunch. In de middag varen we Grou binnen.
Vrijdag: Langzaam worden alle plunjezakken weer ingepakt en kan 'schoon schip' gemaakt worden. Uiterlijk om 11:00 uur meren we weer aan in Akkrum en kan de terugreis beginnen.

Schoolreis Tour 2: Akkrum-Langweer-Workum-Lemmer-Sneek-Akkrum*

Maandag: Vanaf 10 uur heet de schipper u van harte welkom. Zodra iedereen zijn bagage in zijn hut gebracht heeft, worden in 't kort de route en de nodige regels uitgelegd. Dan klinkt het 'alle hens aan dek!'¬ en wordt via het Sneekermeer koers gezet naar Langweer. Tijdens het varen worden de grondbeginselen van het zeilen uitgelegd, waarna het geleerde ook meteen in de praktijk gebracht kan worden. Na nog een klein stukje over de Langweerder Wielen gezeild te hebben, meren we af in Langweer.
Dinsdag: Na het ontbijt worden de zeilen gehesen. Vandaag gaat het in de richting van Workum. Tijdens de lunch leggen we aan op een klein eilandje in het Heegermeer. In Workum kunnen de sportievelingen onder ons op de fiets een tochtje maken naar het bekende stadje Hindeloopen.
Woensdag: Deze dag wordt geheel op het IJsselmeer doorgebracht. Een tocht op het grote water, waarbij natuurlijk zoveel mogelijk zeilen gehesen worden. Met behulp van de schipper worden koersen uitgezet en posities bepaald, die dan met de navigatieapparatuur (GPS) vergeleken kunnen worden. Aan het einde van de middag wordt Lemmer bereikt. In het kader van de Zuiderzeewerken kan er een bezoek gebracht worden aan de sluis van de Noord-Oost polder, waar een hoogteverschil van 6 meter overbrugd wordt. Het mooie strand van Lemmer nodigt uit tot zonnebaden of tot een duik in het IJsselmeer.
Donderdag: De afwisselende binnenwateren van Friesland zijn vandaag weer ons terrein. Tussen de middag wordt een stop gemaakt in de kleinste van de Friese elf steden: Sloten (Sleat, met 600 inwoners). Na de lunch zeilen we verder naar IJlst, alwaar houtzaagmolen 'de Rat' zo'n 300 jaar in bedrijf is. De enthousiaste molenaar zal ons inwijden in de geheimen van het molenaarsvak.
Sneek is onze haven voor de laatste nacht. Deze overbekende watersportstad biedt een ruime keus aan uitgaansmogelijkheden, zodat de laatste avond passend kan worden gevierd.
Vrijdag: 's Ochtends kan er een bezoek gebracht worden aan het scheepvaartmuseum van Sneek. Daarna gaan de trossen weer los en gaat het richting Sneekermeer. Hier worden de zeilen voor het laatst gehesen en kan de inmiddels ervaren gelegenheidsbemanning laten zien wat er in 5 dagen aan zeilen geleerd is. Uiterlijk 14.00 uur wordt in Akkrum afgemeerd. 

Klassenfahrt Tour 3 : Akkrum, Terherne, Sneek, Earnewâld, Leeuwarden, Akkrum*

Maandag: Vanaf 10.00 uur heet de familie Henning/Koopmans je welkom aan boord. Nadat iedereen zijn bed gevonden heeft, geeft de kapitein een korte uitleg over het verloop van de reis. En dan is het 'Iedereen aan dek en trossen los!' De koers gaat over het Sneekermeer naar Terherne. Tijdens de reis legt de kapitein uit hoe je de zeilen zet en bedient. In de middag bereiken we onze overnachtingsbestemming Terherne. Terherne is een dorp aan het Sneekermeer. Het werd bekend door de boeken- en bioscoopserie “Het Kameleon”, waarin jongeren vele avonturen beleven met hun boot. Terherne heeft een supermarkt en kleine winkels/bistro's, evenals een zandstrand aan het Sneekermeer.
Dinsdag: Na een stevig ontbijt gaan we van start. We steken zelfs de grootste waterweg van Friesland over, het Prinses Magrietkanaal (tussen Rotterdam en b.v. Berlijn). De reis eindigt vandaag in Sneek, de watersporthoofdstad van Friesland, bekend van oa de Sneekweek.
Woensdag: Vandaag gaan we door het natuurgebied 'Alde Feanen' naar Earnewâld. Een dorp gelegen in het nationaalpark Alde Feanen. Als optie kan er nog een korte kanotocht door het natuurgebied gemaakt worden. 
Donderdag: Vandaag staat de hoofdstad van Friesland op de agenda. Leeuwarden werd gesticht in 1630 en is tevens de grootste stad van Friesland. Het biedt veel mogelijkheden om te winkelen of bezienswaardigheden te bekijken. De Oldehove, het natuurmuseum en praamvaarten door de grachten zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Als je daar geen zin in hebt, kun je ook heerlijk slenteren door de winkelstraten. 's Avonds zijn er genoeg mogelijkheden om naar de bioscoop te gaan of je in het nachtleven te storten.
Vrijdag: 's Morgens varen we weer richting Akkrum. We verlaten de stad en komen terug door via Grou. Langzaam worden alle plunjezakken weer ingepakt en kan 'schoon schip' gemaakt worden. Uiterlijk om 14.00 uur keren we terug naar Akkrum en beginnen we aan de terugreis.

Schoolreis Tour 4 :Akkrum-Langweer-Lemmer-Sneek-Akkrum*

Maandag: Vanaf 10 uur heet de schipper u van harte welkom. Zodra iedereen zijn bagage in zijn hut gebracht heeft, worden in 't kort de route en de nodige regels uitgelegd. Dan klinkt het 'alle hens aan dek!' en wordt via het Sneekermeer koers gezet naar Langweer. Tijdens het varen worden de grondbeginselen van het zeilen uitgelegd, waarna het geleerde ook meteen in de praktijk gebracht kan worden. Na nog een klein stukje over de Langweerder Wielen gezeild te hebben, meren we af in Langweer. 
Dinsdag: op naar het IJsselmeer! Na het gezamenlijk ontbijt is het tijd om de trossen los te gooien!  Als de sluisdeuren opengaan hebben we vrije vaart op het IJsselmeer. Met behulp van de kapitein wordt de juiste koers berekend en vergeleken met het navigatieapparaat (GPS). We hebben op het grote water de ruimte en kunnen de zeilen optimaal gebruiken. We zijn dus snel in Lemmer, waar we weer heerlijk kunnen relaxen. Voor de mensen die nog niet genoeg van het IJsselmeer hebben gezien, is er een mooi strand om te zonnen en te zwemmen. Zeilen op het IJsselmeer maakt hongerig en rond 18.00 uur is er weer een warme maaltijd. 
Woensdag: Vandaag fietsen we! Na het ontbijt worden de fietsen opgehaald en gereden langs de IJsselmeerkust richting Gaasterland. Het door water omgeven landschap in Gaasterland is een bijzonder stukje Nederland. In een relatief klein gebied vindt u een zeer gevarieerd landschap met historische stadjes, pittoreske dorpjes en traditionele boerderijen. Naast het bekende Friese landschap met meren, kanalen, sloten en weilanden heeft Gaasterland ook dichte loofbossen, brede houtwallen, oude hakhoutbossen, kronkelende beekjes en prachtige kliffen. Op het hoogste punt bij het dorp Oudemirdum kunt u genieten van fenomenale uitzichten over het zacht glooiende landschap en het IJsselmeer.
Donderdag: De afwisselende binnenwateren van Friesland zijn vandaag weer ons terrein. Tussen de middag wordt een stop gemaakt in de kleinste van de Friese elf steden: Sloten (Sleat, met 600 inwoners). Na de lunch zeilen we verder naar IJlst, alwaar houtzaagmolen 'de Rat' zo'n 300 jaar in bedrijf is. De enthousiaste molenaar zal ons inwijden in de geheimen van het molenaarsvak.
Sneek is onze haven voor de laatste nacht. Deze overbekende watersportstad biedt een ruime keus aan uitgaansmogelijkheden, zodat de laatste avond passend kan worden gevierd. 
Vrijdag: 's Ochtends kan er een bezoek gebracht worden aan het scheepvaartmuseum van Sneek. Daarna gaan de trossen weer los en gaat het richting Sneekermeer. Hier worden de zeilen voor het laatst gehesen en kan de inmiddels ervaren gelegenheidsbemanning laten zien wat er in 5 dagen aan zeilen geleerd is. Uiterlijk 14.00 uur wordt in Akkrum afgemeerd.

Adres

Fam. Koopmans
De Slinke 19
9011 WV JIRNSUM
KvK nr 01035577
BTW nr NL806683119B01

Contacts

Email: info@frieslandcharter.nl 
Tel:  0566 631604
Mobiel 06 5589 2725
Whatsapp: 0650681864